Gamla stan

Gamla Stan 

Gamla Stan är en av Europas största och bäst bevarade medeltida stadskärnor och en av Stockholms viktigaste platser. Det var här Stockholm grundades år 1252.


Hela Gamla Stan är som ett levande och promenadvänligt museum,. Gränderna med hus i alla gula nyanser har gett Gamla Stan en unik karaktär. Bakom de synliga fasaderna kan man än i dag finna källarvalv och kalkmålningar från medeltiden. Och under snöiga vinterdagar känns stadsdelen som hämtad ur en sagobok.


I Gamla Stan finns flera vackra kyrkor och museer. Här hittar du bland annat Sveriges nationalkatedral Storkyrkan och Nobelprismuseet. Störst av alla byggnader är Kungliga slottet, ett av världens största slott med över 600 rum. Förutom representationsvåningarna finns flera intressanta museer på Slottet, däribland Livrustkammaren, med kungliga dräkter och rustningar. Missa inte vaktparaden och den dagliga vaktavlösningen.


Västerlånggatan och Österlånggatan är stadsdelens huvudgator. Innanför dem, längs nuvarande Prästgatan, gick stadsmuren som en gång omgav staden. Mitt i Gamla Stan ligger Stortorget, Stockholms äldsta torg, centralpunkten och från den går Köpmangatan, Stockholms äldsta gata, omnämnt redan på 1300-talet. 

KontaktSofia Sternberg

070-958 57 47

sofia.sternberg@gmail.com


Copyright © All Rights Reserved