Om mig

Själagårdsgatan 1

Lydert Bartels hus.

Huset uppfördes av köpmannen Lydert Bartels åren kring 1660 med utnyttjande av en äldre byggnad åt Köpmangatan. Portalen är utförd av stenhuggaren Johan Wendelstam. I flera av våningarna finns högklassig inredning från omkring år 1700. 

Stockholmskällan

Om mig


Jag heter Sofia Sternberg och har arbetat som auktoriserad guide i Stockholm sedan 2002.

Allt började då jag kom till Stockholm från Dalarna sommaren 1994. Mitt historieintresse har alltid funnits där, och som 22-åring i Stockholm utan pengar till bussremsa så promenerade jag. Från östra Söder där jag hyrde en etta i tredje hand, ner via Katarinavägen via Gamla Stan till jobbet i city. Att promenera på Katarinavägen en sommarkväll och se staden bre ut sig går inte att värja sig emot. Ljudet från Grönan, livemusik på Mosebacke, människor överallt. Utsikten över Stockholms inlopp, Skeppsbron. 


Bibblan låg på Medborgarplatsen och efter att att ha plöjt Per Anders Fogelströms "staden-böcker" och att inse att allt i böckerna utspelade sig framför mina fötter gjorde att intresset för Stockholms historia växte. 


Plötsligt såg jag husen, gatorna och det som fortfarande finns kvar av dåtiden med nya ögon.

Hösten 2001 startade min ettåriga utbildning till Stockholmsguide i Stockholms stads regi. Jag hade ett knöligt A4-papper med alla stans museer på och bokade av ett studiebesök på varje, ett efter ett. I maj 2002 var jag redo och har under dessa 18 år träffat hundratals turister från hela världen. 


Minnen från Stockholm och mina gäster


Jag har guidat busslaster med glada thailändare, tappat bort Amerikanska turister i Gamla Stan.

Jag har träffat underbara barn och nyfikna journalister. Jag har aldrig haft tråkigt! 

Skansen är ett säkert kort då man får träffa Svenskättlingar. Här underbara amerikaner 2011 på Djurgården. 

Jag har aldrig fått så mycket applåder och dricks som då jag fick äran att åka buss i 3 timmar med 50 glada thailändare. Titta på bilden bara. 2007.

Då SAS utvidgade sina flygningar från Dublin - Stockholm bjöds ett gäng Irländska resejournalister in och jag visade Vasa, Gamla Stan och Söder. Sedan släppte jag av dem på Meatballs for the people och lämnade kvar dem på krogen... 2012